PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cynamonowy placek z jabłkami

Pyszny i łatwy do przygotowania placek z jabłkami i cynamonem z Cejlonu

16 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Cynamonowy placek z jabłkami

Ciasto:

3 szt. jabłek
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
4 szt. jajek
220 g cukru
200 ml oleju
300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jabłka umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w grubą kostkę. Oprósz jabłka cynamonem i zostaw w misce.

2

W drugiej misce ubij 4 jajka z cukrem i dodaj olej. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.

3

Pieczenie

Ciasto przelej do blaszki, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 50 min.

4

Dekorowanie

Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cynamonowy placek z jabłkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1135kJ
271kcal
1260kJ
301kcal
Tłuszcz 14.34g 15.93g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g