Flag

Cynamonowe ślimaczki

ok. 60 sztuk
Średni
40 min
Zakręcone cynamonowe ciasteczka
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
300 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
170 gmasła (miękkiego)
120 gcukru pudru
1 szt.jajka
Dodatkowo
15 gmasła (rozpuszczonego)
2 łyżeczkicynamonu

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko i mieszaj przez minutę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i wstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia. Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masłem, oprósz cynamonem i zwiń tworząc roladę.

2

Pieczenie

Tak przygotowane dwie rolady pokrój na plastry o grubości ok. 4 mm i rozłóż na blasze.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.