PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciepłe lody śmietankowo - kajmakowe

Lody, które smakują o każdej porze roku

6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciepłe lody śmietankowo - kajmakowe

Składniki:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
250 g serka mascarpone
200 g kajmaku masy krówkowej

Do dekoracji:

1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
1 opak. rurek waflowych
25 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

250 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej pozostałą śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

Do pucharków nakładaj łyżką do lodów dwie gałki kremu kajmakowego na przemian z dwiema gałkami bitej śmietany.

2

Dekorowanie

Deser polej sosem czekoladowym, posyp orzechami, udekoruj rurkami waflowymi. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciepłe lody śmietankowo - kajmakowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2960 kJ
707 kcal
1390 kJ
332 kcal
Tłuszcz 48.96 g 22.98 g
Węglowodany 59.72 g 28.04 g
Białko 7.57 g 3.55 g