Flag

Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

ok. 30 - 35 porcji
Średni
40 min
Ciasto z budyniem waniliowym i borówkami z cytrynową galaretką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
175 gmasła (miękkiego)
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
50 gmąki ziemniaczanej
200 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa budyniowa
1000 mlmleka
3 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 gcukru
250 mlśmietanki 30% tł.
Obłożenie
1000 gborówek amerykańskich
700 mlwody (wrzącej)
2 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło miksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj po jednym jajku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj na gładką masę.Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika o wym. 32 x 39 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie przełóż do niej ciasto, które równomiernie wyrównaj za pomocą łyżki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnozłotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Masa budyniowa

Pół litra mleka odlej do miski, wsyp budynie oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotuj, a następnie dodaj resztę składników. Całość mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem posmaruj ciasto.

4

Obłożenie

Borówki umyj i osusz, ułóż na warstwie budyniowej. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalej nią owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia.