PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

Ciasto z budyniem waniliowym i borówkami z cytrynową galaretką

ok. 30 - 35 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

Ciasto:

175 g masła (miękkiego)
150 g cukru
0,5 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Masa budyniowa:

1000 ml mleka
3 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 g cukru
250 ml śmietanki 30% tł.

Obłożenie:

1000 g borówek amerykańskich
700 ml wody (wrzącej)
2 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło miksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj po jednym jajku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj na gładką masę.Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika o wym. 32 x 39 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie przełóż do niej ciasto, które równomiernie wyrównaj za pomocą łyżki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnozłotego koloru.

Piekarnik elektryczny:  175 °C

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Masa budyniowa

Pół litra mleka odlej do miski, wsyp budynie oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotuj, a następnie dodaj resztę składników. Całość mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem posmaruj ciasto.

4

Obłożenie

Borówki umyj i osusz, ułóż na warstwie budyniowej. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalej nią owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 837kJ
200kcal
641kJ
153kcal
Tłuszcz 8.47g 6.47g
Węglowodany 28.21g 21.53g
Białko 3.72g 2.84g