PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

Ciasto z budyniem waniliowym i borówkami z cytrynową galaretką

o 30 - 35 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

Ciasto:

175 g masła (miękkiego)
150 g cukru
0,5 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
50 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Masa budyniowa:

1000 ml mleka
3 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
150 g cukru
250 ml śmietanki 30% tł.

Obłożenie:

1000 g borówek amerykańskich
700 ml wody (wrzącej)
2 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło miksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj po jednym jajku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj na gładką masę.Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika o wym. 32 x 39 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie przełóż do niej ciasto, które równomiernie wyrównaj za pomocą łyżki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnozłotego koloru.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Masa budyniowa

Pół litra mleka odlej do miski, wsyp budynie oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotuj, a następnie dodaj resztę składników. Całość mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem posmaruj ciasto.

4

Obłożenie

Borówki umyj i osusz, ułóż na warstwie budyniowej. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalej nią owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z budyniem, owocami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 837kJ
200kcal
641kJ
153kcal
Tłuszcz 8.47g 6.47g
Węglowodany 28.21g 21.53g
Białko 3.72g 2.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej