Masło miksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj po jednym jajku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj na gładką masę.Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika o wym. 32 x 39 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie przełóż do niej ciasto, które równomiernie wyrównaj za pomocą łyżki.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnozłotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Pół litra mleka odlej do miski, wsyp budynie oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotuj, a następnie dodaj resztę składników. Całość mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem posmaruj ciasto.
Borówki umyj i osusz, ułóż na warstwie budyniowej. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalej nią owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki