PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Wiewiórka

Pyszne, aromatyczne i proste ciasto z bakaliami i jabłkami

16 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Wiewiórka

Ciasto:

200 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
4 szt. jabłek (np. Szara Reneta)
300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. jajek
100 g cukru
2 łyżki miodu
200 ml oleju

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Orzechy pokrój na małe kawałki. Do naczynia przesyp rodzynki i zalej je wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z wszystkimi suchymi składnikami.

3

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miód. Miksuj przez około 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, powoli wlej olej. Dalej miksując, dodawaj stopniowo składniki suche. Na końcu dodaj przecedzone i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki, pokrojone orzechy oraz kawałki jabłek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do blachy.

4

Pieczenie

Ciasto wyrównaj łyżką i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Wiewiórka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1491kJ
356kcal
1285kJ
307kcal
Tłuszcz 22.01g 18.97g
Węglowodany 36.01g 31.04g
Białko 6.25g 5.39g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej