Flag

Ciasto Wiewiórka

16 porcji
Średni
40 min
Pyszne, aromatyczne i proste ciasto z bakaliami i jabłkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gorzechów włoskich
150 grodzynek
4 szt.jabłek (np. Szara Reneta)
300 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkicynamonu
1 szczyptasoli
4 szt.jajek
100 gcukru
2 łyżkimiodu
200 mloleju

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Orzechy pokrój na małe kawałki. Do naczynia przesyp rodzynki i zalej je wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z wszystkimi suchymi składnikami.

3

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miód. Miksuj przez około 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, powoli wlej olej. Dalej miksując, dodawaj stopniowo składniki suche. Na końcu dodaj przecedzone i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki, pokrojone orzechy oraz kawałki jabłek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do blachy.

4

Pieczenie

Ciasto wyrównaj łyżką i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.