PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto waniliowe z gruszkami

Ucierane ciasto z laską wanilii i gruszkami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto waniliowe z gruszkami

Nadzienie:

7 szt. gruszek
1000 ml wody
100 g cukru
1 szt. laski cynamonu

Ciasto:

175 g masła (miękkiego)
100 g cukru
3 szt. jajek
170 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Gruszki umyj i obierz pozostawiając ogonki. Gniazda wybierz małą łyżeczką. Wodę zagotuj z cukrem i cynamonem. Do gotującej się wody włóż obrane gruszki i gotuj jeszcze ok. 10 min. Gruszki muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij je z wody i osusz na ręczniku papierowym.

2

Przygotowanie ciasta

Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Masło utrzyj z cukrem do puszystości. Natnij wzdłuż laskę wanilii i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do maślanej masy. Następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką do gładkości. Następnie przełóż masę do formy. Na wierzchu poustawiaj gruszki ogonkami do góry dociskając je prawie do dna blaszki, ciasto wyrównaj.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

4

Dekorowanie

Upieczone i wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto waniliowe z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1290 kJ
308 kcal
523 kJ
125 kcal
Tłuszcz 13.95 g 5.67 g
Węglowodany 43.75 g 17.78 g
Białko 4.10 g 1.67 g