PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto waniliowe z gruszkami

Ucierane ciasto z laską wanilii i gruszkami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto waniliowe z gruszkami

Nadzienie:

7 szt. gruszek
1000 ml wody
100 g cukru
1 szt. laski cynamonu

Ciasto:

175 g masła (miękkiego)
100 g cukru
3 szt. jajek
170 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Gruszki umyj i obierz pozostawiając ogonki. Gniazda wybierz małą łyżeczką. Wodę zagotuj z cukrem i cynamonem. Do gotującej się wody włóż obrane gruszki i gotuj jeszcze ok. 10 min. Gruszki muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij je z wody i osusz na ręczniku papierowym.

2

Przygotowanie ciasta

Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Masło utrzyj z cukrem do puszystości. Natnij wzdłuż laskę wanilii i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do maślanej masy. Następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką do gładkości. Następnie przełóż masę do formy. Na wierzchu poustawiaj gruszki ogonkami do góry dociskając je prawie do dna blaszki, ciasto wyrównaj.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

4

Dekorowanie

Upieczone i wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto waniliowe z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1290kJ
308kcal
523kJ
125kcal
Tłuszcz 13.95g 5.67g
Węglowodany 43.75g 17.78g
Białko 4.10g 1.67g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej