Flag

Ciasto waniliowe z gruszkami

12 porcji
Średni
40 min
Ucierane ciasto z laską wanilii i gruszkami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Nadzienie
7 szt.gruszek
1000 mlwody
100 gcukru
1 szt.laski cynamonu
Ciasto
175 gmasła (miękkiego)
100 gcukru
3 szt.jajek
170 gmąki
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Gruszki umyj i obierz pozostawiając ogonki. Gniazda wybierz małą łyżeczką. Wodę zagotuj z cukrem i cynamonem. Do gotującej się wody włóż obrane gruszki i gotuj jeszcze ok. 10 min. Gruszki muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij je z wody i osusz na ręczniku papierowym.

2

Przygotowanie ciasta

Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Masło utrzyj z cukrem do puszystości. Natnij wzdłuż laskę wanilii i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do maślanej masy. Następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką do gładkości. Następnie przełóż masę do formy. Na wierzchu poustawiaj gruszki ogonkami do góry dociskając je prawie do dna blaszki, ciasto wyrównaj.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

4

Dekorowanie

Upieczone i wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Porady i wskazówki