PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto ucierane z owocami

Pyszne, babkowe ciasto z cukrem brzozowym (ksylitolem) o obniżonej zawartości kalorii.

12 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto ucierane z owocami

Ciasto:

170 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g masła
100 g Cukru brzozowego - Ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 g malin
100 g borówek amerykańskich
100 g śliwek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z ksylitolem, następnie dodawaj kolejno jajka i utrzyj dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj całość do ich połączenia. Owoce przebierz, umyj, śliwki wypestkuj i podziel na mniejsze kawałki.Przygotowane ciasto wyłóż równomiernie w formie i delikatnie powciskaj na wierzchu osuszone owoce.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto ucierane z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 967 kJ
231 kcal
1135 kJ
271 kcal
Tłuszcz 16.06 g 18.90 g
Węglowodany 22.11 g 26.02 g
Białko 4.36 g 5.13 g