PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto ucierane z owocami

Pyszne, babkowe ciasto z cukrem brzozowym (ksylitolem) o obniżonej zawartości kalorii.

12 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto ucierane z owocami

Ciasto:

170 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g masła
100 g Cukru brzozowego - Ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 g malin
100 g borówek amerykańskich
100 g śliwek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z ksylitolem, następnie dodawaj kolejno jajka i utrzyj dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj całość do ich połączenia. Owoce przebierz, umyj, śliwki wypestkuj i podziel na mniejsze kawałki.Przygotowane ciasto wyłóż równomiernie w formie i delikatnie powciskaj na wierzchu osuszone owoce.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 - 40 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto ucierane z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 967kJ
231kcal
1135kJ
271kcal
Tłuszcz 16.06g 18.90g
Węglowodany 22.11g 26.02g
Białko 4.36g 5.13g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej