PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto ucierane z jabłkami

Soczysty smak jabłek zanurzony w lekkim cieście

o 10 - 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto:

4 szt. jajek
220 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
250 g masła
300 g mąki
3 szt. jabłek
3 łyżki cukru pudru (do posypania)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremkę tortową o śr. 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2

Ciasto

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli dodawać ostudzone masło.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 3/4 jabłek dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka tak, by tworzyły rozetę.

3

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Upieczone ciasto ostudzić, wyjać z formy i posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto ucierane z jabłkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1717kJ
410kcal
1243kJ
297kcal
Tłuszcz 21.54g 15.61g
Węglowodany 49.46g 35.84g
Białko 5.96g 4.32g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt