PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto słodkie usta

Pyszne kakaowe ciasto z bananową pianką

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto słodkie usta

Ciasto:

32 szt. biszkoptów okrągłych
16 łyżeczek marmolady różanej
4 szt. jajek
200 g masła
2 łyżki kakao
140 g cukru
50 ml wody
220 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Warstwa bananowa:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Biszkopty posmaruj marmoladą i posklejaj je po dwa. Białka oddziel od żółtek. Masło, kakao, cukier i wodę przełóż do garnka i zagotuj. Czekoladową masę pozostaw do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Do wystudzonej masy wmiksuj żółtka, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksując. Do masy wmieszaj delikatnie ubite białka. Cienko rozsmaruj część czekoladowego ciasta na dnie formy. Następnie ułóż na nim posklejane biszkopty i zalej je resztą ciasta.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Warstwa bananowa

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj. Bananową piankę przełóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki na ok. 2 h do stężenia.

4

Dekorowanie

Czekoladę gorzką drobno posiekaj i przełóż ją do garnka razem ze śmietanką. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Płynną czekoladą udekoruj górę ciasta i wstaw je do lodówki na schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto słodkie usta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1507kJ
360kcal
1189kJ
284kcal
Tłuszcz 23.87g 18.80g
Węglowodany 32.63g 25.69g
Białko 4.84g 3.81g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej