PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto słodkie usta

Pyszne kakaowe ciasto z bananową pianką

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto słodkie usta

Ciasto:

32 szt. biszkoptów okrągłych
16 łyżeczek marmolady różanej
4 szt. jajek
200 g masła
2 łyżki kakao
140 g cukru
50 ml wody
220 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Warstwa bananowa:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Biszkopty posmaruj marmoladą i posklejaj je po dwa. Białka oddziel od żółtek. Masło, kakao, cukier i wodę przełóż do garnka i zagotuj. Czekoladową masę pozostaw do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Do wystudzonej masy wmiksuj żółtka, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksując. Do masy wmieszaj delikatnie ubite białka. Cienko rozsmaruj część czekoladowego ciasta na dnie formy. Następnie ułóż na nim posklejane biszkopty i zalej je resztą ciasta.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Warstwa bananowa

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj. Bananową piankę przełóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki na ok. 2 h do stężenia.

4

Dekorowanie

Czekoladę gorzką drobno posiekaj i przełóż ją do garnka razem ze śmietanką. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Płynną czekoladą udekoruj górę ciasta i wstaw je do lodówki na schłodzenia.