PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Bananowiec

Ciasto z kremem bananowym polane czekoladą

o 14 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Bananowiec

Ciasto:

2 szt. jajek
3 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 ml mleka
4 łyżki cukru
1 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 tabliczka czekolady deserowej
5 szt. bananów (małych)
500 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru pudru

Poncz:

0,5 szkl. wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puch, wymieszać delikatnie z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody, płynną zmiksować z budyniem. Ciasto przełożyć na płaski talerz, nasączyć ponczem.

Pół czekolady rozpuścić w rondelku z 5 łyżkami śmietanki, przełożyć do papierowej szprycki. Ułożyć na cieście 6 przeciętych wzdłuż połówek bananów (w formie wiatraczka) i skropić je sokiem z cytryny. Połowę czekolady wycisnąć na banany. 400 ml schłodzonej śmietanki ubić z cukrem pudrem, dodać do zimnego budyniu, razem zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto formując łyżką kopiec.

3

Dekorowanie

Na masie ułożyć 4 połówki bananów, skropić je sokiem cytrynowym. Wycisnąć resztę czekolady. Boki ciasta posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Bananowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1105kJ
264kcal
657kJ
157kcal
Tłuszcz 13.58g 8.08g
Węglowodany 31.63g 18.83g
Białko 5.16g 3.07g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!