PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Bananowiec

Ciasto z kremem bananowym polane czekoladą

o 14 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Bananowiec

Ciasto:

2 szt. jajek
3 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 ml mleka
4 łyżki cukru
1 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 tabliczka czekolady deserowej
5 szt. bananów (małych)
500 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru pudru

Poncz:

0,5 szkl. wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puch, wymieszać delikatnie z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody, płynną zmiksować z budyniem. Ciasto przełożyć na płaski talerz, nasączyć ponczem.

Pół czekolady rozpuścić w rondelku z 5 łyżkami śmietanki, przełożyć do papierowej szprycki. Ułożyć na cieście 6 przeciętych wzdłuż połówek bananów (w formie wiatraczka) i skropić je sokiem z cytryny. Połowę czekolady wycisnąć na banany. 400 ml schłodzonej śmietanki ubić z cukrem pudrem, dodać do zimnego budyniu, razem zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto formując łyżką kopiec.

3

Dekorowanie

Na masie ułożyć 4 połówki bananów, skropić je sokiem cytrynowym. Wycisnąć resztę czekolady. Boki ciasta posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Bananowiec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1105kJ
264kcal
657kJ
157kcal
Tłuszcz 13.58g 8.08g
Węglowodany 31.63g 18.83g
Białko 5.16g 3.07g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt