PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka z galaretką truskawkową i białą czekoladą

Kruche ciasteczka z galaretką

ok. 25 - 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka z galaretką truskawkową i białą czekoladą

Ciasteczka:

300 g mąki
150 g masła (zimnego i pokrojonego)
60 g cukru pudru
1 szczypta soli
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Do dekoracji:

300 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
100 g czekolady białej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując je mąką. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą dużej foremki w kształcie serca wytnij ciasteczka i ułóż je na blasze. Na połowie ciastek wytnij środki za pomocą mniejszej foremki.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw galaretkę do lodówki.

Białą czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Każde pełne serce posmaruj białą czekoladą i przyklej na nie serce z dziurką. Gdy galaretka zacznie tężeć nalewaj ją ostrożnie do mniejszych serduszek. Pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka z galaretką truskawkową i białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 519 kJ
124 kcal
1331 kJ
318 kcal
Tłuszcz 6.42 g 16.45 g
Węglowodany 14.69 g 37.67 g
Białko 2.13 g 5.46 g