PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka z galaretką truskawkową i białą czekoladą

Kruche ciasteczka z galaretką

o 25 - 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka z galaretką truskawkową i białą czekoladą

Ciasteczka:

300 g mąki
150 g masła (zimnego i pokrojonego)
60 g cukru pudru
1 szczypta soli
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Do dekoracji:

300 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
100 g czekolady białej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i szybko zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując je mąką. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą dużej foremki w kształcie serca wytnij ciasteczka i ułóż je na blasze. Na połowie ciastek wytnij środki za pomocą mniejszej foremki.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw galaretkę do lodówki.

Białą czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Każde pełne serce posmaruj białą czekoladą i przyklej na nie serce z dziurką. Gdy galaretka zacznie tężeć nalewaj ją ostrożnie do mniejszych serduszek. Pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka z galaretką truskawkową i białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 519kJ
124kcal
1331kJ
318kcal
Tłuszcz 6.42g 16.45g
Węglowodany 14.69g 37.67g
Białko 2.13g 5.46g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej