PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka motylki

Kolorowe ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem lukru różowego, białego i perełek błyszczących

o 16 - 20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka motylki

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt motylka. Motylki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

2

Pieczenie

Ciastka piecz do czasu aż się zrumienią. Po upieczeniu ciastka przełóży na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 10 - 12 min.

3

Dekorowanie

Gdy ciastka całkowicie ostygną, przygotuj lukier klasyczny. Zawartość torebki wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Lukrem polej skrzydełka motylków. Przed zastygnięciem lukru, udekoruj skrzydełka perełkami cukrowymi. Następnie rozgrzej lukier różowy w kąpieli wodnej i wypełnij nim „korpusy" motylków. Ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka motylki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 766kJ
183kcal
1633kJ
390kcal
Tłuszcz 5.12g 10.89g
Węglowodany 31.81g 67.69g
Białko 2.22g 4.72g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej