PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka motylki

Kolorowe ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem lukru różowego, białego i perełek błyszczących

ok. 16 - 20 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka motylki

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt motylka. Motylki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

2

Pieczenie

Ciastka piecz do czasu aż się zrumienią. Po upieczeniu ciastka przełóży na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

3

Dekorowanie

Gdy ciastka całkowicie ostygną, przygotuj lukier klasyczny. Zawartość torebki wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Lukrem polej skrzydełka motylków. Przed zastygnięciem lukru, udekoruj skrzydełka perełkami cukrowymi. Następnie rozgrzej lukier różowy w kąpieli wodnej i wypełnij nim „korpusy" motylków. Ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka motylki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 766 kJ
183 kcal
1633 kJ
390 kcal
Tłuszcz 5.12 g 10.89 g
Węglowodany 31.81 g 67.69 g
Białko 2.22 g 4.72 g