do przepisu Ciasteczka - gwiazdki z dodatkiem serka homogenizowanego
380 g | mąki |
50 g | cukru pudru |
2 łyżeczki | Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera |
150 g | serka homogenizowanego waniliowego |
200 g | masła |
1 szt. | białka |
100 g | migdałów siekanych |
50 g | cukru pudru |
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować na ok. ½ cm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciastka. Można również wyciąć ze środka ciasteczek mniejsze gwiazdki.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i obsypać posiekanymi migdałami.
Piekarnik gazowy: 210 °C
Piekarnik elektryczny: 210 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 10 min.
Ciepłe gwiazdki posypać cukrem pudrem.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
486kJ 116kcal |
1738kJ 415kcal |
Tłuszcz | 6.60g | 23.58g |
Węglowodany | 12.30g | 43.91g |
Białko | 2.60g | 9.28g |