Flag

Ciasteczka Gwiazdki

ok. 15 - 20 porcji
Średni
40 min
Pyszne gwiazdki przełożone dżemem owocowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
150 gmasła lub margaryny
5 łyżekdżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
2 łyżkicukru pudru (do posypania)
300 gmąki

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać przesiany cukier puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. Po 20 minutach rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać gwiazdki w trzech różnych wielkościach (tyle samo gwiazdek z każdej wielkości). Ciastka ułożyć na blasze.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone gwiazdki ostudzić. Następnie posmarować je dżemem (oprócz najmniejszych). Poskładać razem i posypać cukrem pudrem.