Flag

Bułeczki z masłem czosnkowym i chilli

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Pyszna, wytrawna przekąska na śniadanie i kolację
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
300 mlwody (ciepłej, przegotowanej)
3 łyżkioliwy
Nadzienie
2 ząbkiczosnku
100 gmasła
1 pęczeknatka pietruszki (4 łyżki posiekanej)
1 szt.papryki chilli
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę, wyrabiaj przez chwilę ręką, następnie podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj 4 mniejsze kulki, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

2

Nadzienie

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i posiekaną pietruszką. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 3 mm. Papryczkę drobno posiekaj.

3

Gdy ciasto wyrośnie natnij każdą z bułeczek nożem tworząc rowek (nie przecinaj bułeczek na pół). W każde wgłębienie nakładaj czosnkowe nadzienie przy pomocy rękawa cukierniczego (jak najgłębiej w ciasto). Następnie na wierzchu nadzienia ułóż posiekaną papryczkę.

4

Pieczenie

Przed pieczeniem boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia z bułeczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C