PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Buchty drożdżowe

Drożdżowe bułeczki pieczone jedna przy drugiej. Najlepiej smakują z dżemem :)

ok. 16 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Buchty drożdżowe

Ciasto:

40 g masła
300 ml mleka (ciepłego)
600 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka soli
50 g cukru
2 szt. jajek
1 szt. cytryny (sok i skórka z połowy cytryny)

Do smarowania:

50 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztop i lekko ostudź, mleko podgrzej (nie może być gorące). W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, jajka, otartą skórkę i sok z cytryny oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj roztopione masło. Zagnieć całość na gładką masę. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2

Wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiaj ciasto ręką a następnie podziel je na 4 równe części. Z każdej części uformuj 4 kulki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj na blasze w 1 cm odstępach, następnie przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrosną (ok. 15 minut).

3

Pieczenie

Przed pieczeniem posmaruj buchty roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Upieczone buchty wyjmij z piekarnika. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Buchty drożdżowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 875 kJ
209 kcal
1055 kJ
252 kcal
Tłuszcz 6.42 g 7.74 g
Węglowodany 32.66 g 39.35 g
Białko 5.85 g 7.04 g