PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowy mazurek z bakaliami

Idealny mazurek na Wielkanoc z dodatkiem moreli, orzechów włoskich i czekolady

ok. 16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowy mazurek z bakaliami

Ciasto kruche:

100 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
25 g mąki z siemienia lnianego
25 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
50 g cukru pudru
120 g masła (zimnego)
2 szt. jajek

Przełożenie:

140 g dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
60 g czekolady gorzkiej
50 g orzechów włoskich
100 g suszonych moreli
50 g rodzynek

Polewa:

40 g czekolady gorzkiej
20 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

2

Ciasto kruche

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Całość wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta. Jeżeli ciasto jest nadal kruche, możesz dodać łyżkę wody. Ciastem wylep dno formy podwyższając brzegi na ok. 2,5 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 30 minut.

3

Pieczenie

Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

4

Przełożenie

Dżem brzoskwiniowy i pokrojoną czekoladę gorzką przełóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia na ok. 5 minut. Orzechy włoskie i morele posiekaj. Wymieszaj razem z rodzynkami. Na cieście kruchym rozsmaruj masę brzoskwiniowo-czekoladową i posyp bakalie.

5

Polewa

Czekoladę gorzką pokrój na mniejsze kawałki i podgrzej razem z masłem w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Ciepłą polewą udekoruj ciasto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowy mazurek z bakaliami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 963 kJ
230 kcal
1604 kJ
383 kcal
Tłuszcz 12.52 g 20.87 g
Węglowodany 26.66 g 44.44 g
Białko 3.72 g 6.20 g