Flag

Bezglutenowy mazurek z bakaliami

ok. 16 porcji
Łatwy
40 min
Idealny mazurek na Wielkanoc z dodatkiem moreli, orzechów włoskich i czekolady
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby ciasto było bardziej słodkie, czekoladę gorzką możesz zastąpić deserową lub mleczną.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
100 gmąki ryżowej
50 gmąki jaglanej
25 gmąki z siemienia lnianego
25 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
50 gcukru pudru
120 gmasła (zimnego)
2 szt.jajek
Przełożenie
140 gdżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
60 gczekolady gorzkiej
50 gorzechów włoskich
100 gsuszonych moreli
50 grodzynek
Polewa
40 gczekolady gorzkiej
20 gmasła

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

2

Ciasto kruche

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Całość wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta. Jeżeli ciasto jest nadal kruche, możesz dodać łyżkę wody. Ciastem wylep dno formy podwyższając brzegi na ok. 2,5 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 30 minut.

3

Pieczenie

Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

4

Przełożenie

Dżem brzoskwiniowy i pokrojoną czekoladę gorzką przełóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, do połączenia składników. Odstaw do przestudzenia na ok. 5 minut. Orzechy włoskie i morele posiekaj. Wymieszaj razem z rodzynkami. Na cieście kruchym rozsmaruj masę brzoskwiniowo-czekoladową i posyp bakalie.

5

Polewa

Czekoladę gorzką pokrój na mniejsze kawałki i podgrzej razem z masłem w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Ciepłą polewą udekoruj ciasto.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby ciasto było bardziej słodkie, czekoladę gorzką możesz zastąpić deserową lub mleczną.