PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Delikatny biszkopt bez glutenu z pysznym kremem i galaretką

ok. 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Biszkopt:

5 szt. jajek
120 g cukru
3 łyżki oleju
100 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera

Krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera

Galaretka:

800 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Bez glutenu Dr. Oetkera
ok. 450 g mieszanki owoców mrożonych lub świeżych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Jajka o temperaturze pokojowej miksuj z cukrem przez ok. 8 minut. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo olej, ciągle miksując. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

3

Krem

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Masę rozprowadź na wystudzonym biszkopcie.

4

Galaretka

Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Gdy galaretka zacznie tężeć ułóż owoce na kremie mascarpone i rozprowadź na nich galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 883 kJ
211 kcal
754 kJ
180 kcal
Tłuszcz 13.07 g 11.17 g
Węglowodany 19.50 g 16.66 g
Białko 3.76 g 3.21 g