PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Delikatny biszkopt bez glutenu z pysznym kremem i galaretką

o 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

Biszkopt:

5 szt. jajek
120 g cukru
3 łyżki oleju
100 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera

Krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera

Galaretka:

800 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Bez glutenu Dr. Oetkera
o 450 g mieszanki owoców mrożonych lub świeżych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Jajka o temperaturze pokojowej miksuj z cukrem przez ok. 8 minut. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo olej, ciągle miksując. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

3

Krem

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Masę rozprowadź na wystudzonym biszkopcie.

4

Galaretka

Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Gdy galaretka zacznie tężeć ułóż owoce na kremie mascarpone i rozprowadź na nich galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 883kJ
211kcal
754kJ
180kcal
Tłuszcz 13.07g 11.17g
Węglowodany 19.50g 16.66g
Białko 3.76g 3.21g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej