PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym i karmelem

Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym i karmelem

Ciasto:

200 g czekolady deserowej
100 ml oleju kokosowego
100 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
3 szt. jajek
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczypta soli
30 g kakao
40 g mąki kukurydzianej

Sos:

100 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
40 ml śmietanki 30% tł.

Krem:

250 g serka mascarpone
50 g masła orzechowego bez dodatku soli
50 g orzeszków ziemnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

Czekoladę i olej kokosowy przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cukier kokosowy i dobrze wymieszaj. Kolejno wbijaj jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej ekstrakt i wsyp sól, kakao oraz mąkę kukurydzianą. Całość wymieszaj, wlej masę do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Sos karmelowy

Cukier kokosowy i śmietankę przełóż do małego garnka. Podgrzewaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści i masa zacznie delikatnie gęstnieć (ok. 1 minuta). Gorący sos odstaw do lekkiego wystudzenia.

4

Krem orzechowy

Schłodzone mascarpone i masło orzechowe zmiksuj do połączenia składników. Następnie posyp krem orzechami i polej karmelem.

Odstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym i karmelem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302kJ
311kcal
1809kJ
432kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.