PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym i karmelem

Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym i karmelem

Ciasto:

200 g czekolady deserowej
100 ml oleju kokosowego
100 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
3 szt. jajek
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczypta soli
30 g kakao
40 g mąki kukurydzianej

Sos:

100 g Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
40 ml śmietanki 30% tł.

Krem:

250 g serka mascarpone
50 g masła orzechowego bez dodatku soli
50 g orzeszków ziemnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

Czekoladę i olej kokosowy przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj cukier kokosowy i dobrze wymieszaj. Kolejno wbijaj jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej ekstrakt i wsyp sól, kakao oraz mąkę kukurydzianą. Całość wymieszaj, wlej masę do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 20 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Sos karmelowy

Cukier kokosowy i śmietankę przełóż do małego garnka. Podgrzewaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści i masa zacznie delikatnie gęstnieć (ok. 1 minuta). Gorący sos odstaw do lekkiego wystudzenia.

4

Krem orzechowy

Schłodzone mascarpone i masło orzechowe zmiksuj do połączenia składników. Następnie posyp krem orzechami i polej karmelem.

Odstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowe brownie z cukrem kokosowym i karmelem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302kJ
311kcal
1809kJ
432kcal
Tłuszcz 21.67g 30.10g
Węglowodany 24.85g 34.51g
Białko 4.84g 6.72g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej