PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bajkowe, kruche ciasteczka z konfiturą

Połączenie migdałów, konfitury wiśniowej i kruchego ciasta

o 30 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Bajkowe, kruche ciasteczka z konfiturą

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 szt. białka
50 g cukru
80 g migdałów mielonych
1 szczypta soli
120 g konfitury wiśniowej (0,5 słoika)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Foremką lub szklanką wycinaj krążki o śr. 5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny nie powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

3

Dekorowanie

Białko ubij na sztywno z dodatkiem cukru i szczyptą soli, masę wymieszaj z migdałami, przełóż do papierowej tutki, wyciśnij wokół ciasteczek ozdobną szprycą. Środek ciastek udekoruj wiśniową konfiturą. Wstaw na 2 min do nagrzanego pieca.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bajkowe, kruche ciasteczka z konfiturą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 435kJ
104kcal
1495kJ
357kcal
Tłuszcz 4.42g 15.26g
Węglowodany 14.27g 49.20g
Białko 2.01g 6.93g