PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Przepis na Babka wielkanocna

Babka z rodzynkami polana lukrem

16 porcji

łatwe 40 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Babka wielkanocna

Ciasto:

300 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g margaryny
150 g cukru
2 szt. jajek
5 - 10 kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
125 ml śmietany 18% tł.
10 g rodzynek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Do formy nałożyć ciasto.

2

Pieczenie:

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 min.

3

Dekorowanie:

Wystudzoną babkę posmarować przygotowanym lukrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka wielkanocna

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 764kJ
183kcal
1631kJ
390kcal
Tłuszcz 8.9g 19g
Węglowodany 24g 51g
Białko 2.2g 4.7g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt