PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka migdałowa

Pyszna babka z dodatkiem ananasu i migdałów.

ok. 20 - 24 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka migdałowa

Ciasto:

230 g mąki
4 szt. jajek
230 g margaryny
230 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g migdałów
3 plastry ananasów w puszce

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozbić jajka i zważyć. Pozostałe składniki (margaryna, cukier, mąka, migdały) powinny odpowiadać wadze jajek. Margarynę utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat. Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą. Na koniec dodać zmielone migdały. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie lub ananasy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Upieczoną babkę wyjąć z foremki po 10 minutach.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka migdałowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 904 kJ
216 kcal
1645 kJ
393 kcal
Tłuszcz 13.46 g 24.47 g
Węglowodany 21.03 g 38.24 g
Białko 4.31 g 7.83 g