PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka jogurtowa z cytryną

Babka ucierana z dodatkiem naturalnego jogurtu, polana pyszną cytrynową polewą

o 12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babka jogurtowa z cytryną

Babka:

5 szt. jajek
200 g cukru
1 łyżeczka Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
150 ml oleju
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
380 g mąki
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Polewa:

100 g czekolady białej
50 g jogurtu naturalnego 2% tł.
1 łyżeczka Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jajka ucieraj z cukrem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj cukier ze skórką cytrynową. Cienkim strumieniem dolewaj olej i mieszaj do połączenia. Dodaj jogurt, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i budyń. Całość szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników i przełóż do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 - 60 min.

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

3

Polewa

Białą czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż ją do miski, dodaj jogurt naturalny i cukier ze skórką cytrynową. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj polewę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw polewę do lekkiego zgęstnienia, a następnie polej nią babkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka jogurtowa z cytryną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1683kJ
402kcal
1315kJ
314kcal
Tłuszcz 19.19g 14.99g
Węglowodany 49.51g 38.68g
Białko 8.37g 6.54g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!