PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka jogurtowa z cytryną

Babka ucierana z dodatkiem naturalnego jogurtu, polana pyszną cytrynową polewą

ok. 12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka jogurtowa z cytryną

Babka:

5 szt. jajek
200 g cukru
1 łyżeczka Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
150 ml oleju
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
380 g mąki
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Polewa:

100 g czekolady białej
50 g jogurtu naturalnego 2% tł.
1 łyżeczka Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jajka ucieraj z cukrem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj cukier ze skórką cytrynową. Cienkim strumieniem dolewaj olej i mieszaj do połączenia. Dodaj jogurt, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i budyń. Całość szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników i przełóż do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

3

Polewa

Białą czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż ją do miski, dodaj jogurt naturalny i cukier ze skórką cytrynową. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj polewę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw polewę do lekkiego zgęstnienia, a następnie polej nią babkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka jogurtowa z cytryną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1683 kJ
402 kcal
1315 kJ
314 kcal
Tłuszcz 19.19 g 14.99 g
Węglowodany 49.51 g 38.68 g
Białko 8.37 g 6.54 g