PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczkowy bukiecik

Wiosna już za rogiem, a wcześniej Dzień Kobiet, który powinien być pełen kwiatów :) Dekoracyjne babeczki w pastelowych, wiosennych kolorach

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczkowy bukiecik

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. pianek Marshmallows
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim  konfiturę.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Babeczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Płatki kwiatów wykonaj z pianek. Pianki marshmallows (w kształcie wałeczków) potnij nożyczkami na plasterki. Każdy plasterek z jednej strony ozdób błyszczącym różowym cukrem. Ponieważ środek pianki po przecięciu jest klejący, to cukier przykleja się do niego sam. Cukier wysyp na talerzyk, docisnąć każdy płatek do cukru. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Posmaruj nią każdą babeczkę, a niewielką ilość śmietany przełóż do woreczka i wyciśnij na babeczkach środki kwiatków. Następnie ułóż płatki z pianek, przyklejając je do bitej śmietany. Aby dopełnić babeczkowy bukiet, na tacy z babeczkami namaluj łodyżki i listki z zabarwionego na zielono lukru klasycznego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczkowy bukiecik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1474kJ
352kcal
1365kJ
326kcal
Tłuszcz 16.50g 15.28g
Węglowodany 45.60g 42.22g
Białko 4.38g 4.06g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej