PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z owocami

Deser z porzeczkami, jeżynami, kiwi i brzoskwiniami na każdą okazję.

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z owocami

Ciasto:

75 g masła
75 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. cytryny (skórka otarta z połowy cytryny)
1 łyżka soku z cytryny
2 szt. jajek
100 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

3 - 4 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 szt. kiwi
50 g brzoskwiń
50 g porzeczek czerwonych
50 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i nałożyć do 24 papierowych lub metalowych foremek do babeczek wypełniając je do połowy.

2

Pieczenie

Babeczki wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Jeszcze gorące babeczki nasączyć sokiem z połowy cytryny i ostudzić w foremkach.

3

Dekorowanie

250 ml śmietany ubić na sztywno dodając stopniowo 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz Śmietan-fix. Bitą śmietanę nałożyć do szprycy i udekorować babeczki. Na wierzchu ułożyć kawałki kolorowych owoców.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 414 kJ
99 kcal
988 kJ
236 kcal
Tłuszcz 6.25 g 14.87 g
Węglowodany 9.87 g 23.51 g
Białko 1.43 g 3.41 g