PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z kremem jogurtowym i owocami

Owocowe pyszności na puszystym obłoczku

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kremem jogurtowym i owocami

Ciasto:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt. żółtek

Krem:

150 g jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml wody zimnej
1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 g malin
200 g truskawek
100 g jagód

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Ciasto zagnieść na gładką masę wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek (ok. 25 sztuk) dokładnie wysmarować tłuszczem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 - 4 mm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki. Na dnie ciasto ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie powoli miksować, dosypując stopniowo krem jogurtowy. Następnie zwiększyć obroty miksera i całość miksować około 3 minut.

4

Dekorowanie

Gotowy krem wyłożyć na upieczone babeczki. Udekorować owocami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kremem jogurtowym i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 678 kJ
162 kcal
996 kJ
238 kcal
Tłuszcz 8.94 g 13.15 g
Węglowodany 19.70 g 28.97 g
Białko 2.91 g 4.27 g