PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki - Różowe księżniczki

Babeczki różowe, jogurtowe z kremem ajerkoniakowym.

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Różowe księżniczki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Na koniec dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego i niebieskiego, aby uzusyakć kolor różowy. Następnie lukier rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki". Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu. Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki. Przy pomocy pisaka cukrowego udekoruj perełkami. Drobnymi perełkami udekoruj całą babeczkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Różowe księżniczki

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1629kJ
389kcal
1327kJ
317kcal
Tłuszcz 13.6g 11.06g