PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Pszczółki

Babeczki jogurtowe z lukrem gotowym i pszczółkami z lukru plastycznego

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Pszczółki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

3 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
5 - 6 kropli Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
24 szt. płatków migdałowych
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Plaster miodu

Dwa opakowania lukru gotowego żółtego rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wylej je na folię bąbelkową na grubość ok. 1/2 cm i odstaw na kilka godzin do zastygnięcia. Nastepnie lukier zdejmij z folii i podziel na 12 małych plastrów miodu.

4

Pszczółki

Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem. Uformuj z niego tułów pszczółki na 12 babeczek. Po boku umieść skrzydełka z podprażonych płatków migdałów. Oczy i paseczki wykonaj z posypki.

5

Dekorowanie

W kąpieli wodnej rozpuść drugi lukier. Na babeczkę nakładaj odrobinę żółtego lukru, a następnie ułóż na nim plaster miodu. Do plastra miodu przyczep pszczółkę delikatnie maczając ją w lukrze.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Pszczółki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1537 kJ
367 kcal
1537 kJ
367 kcal
Tłuszcz 10.96 g 10.96 g
Węglowodany 63.39 g 63.39 g
Białko 3.38 g 3.38 g