Flag

Babeczki Pszczółki

12 porcji
Średni
40 min
Babeczki jogurtowe z lukrem gotowym i pszczółkami z lukru plastycznego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do dekoracji
3 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
100 glukru plastycznego białego
5 - 6 kropliBarwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
24 szt.płatków migdałowych
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź.

3

Plaster miodu

Dwa opakowania lukru gotowego żółtego rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wylej je na folię bąbelkową na grubość ok. 1/2 cm i odstaw na kilka godzin do zastygnięcia. Nastepnie lukier zdejmij z folii i podziel na 12 małych plastrów miodu.

4

Pszczółki

Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem. Uformuj z niego tułów pszczółki na 12 babeczek. Po boku umieść skrzydełka z podprażonych płatków migdałów. Oczy i paseczki wykonaj z posypki.

5

Dekorowanie

W kąpieli wodnej rozpuść drugi lukier. Na babeczkę nakładaj odrobinę żółtego lukru, a następnie ułóż na nim plaster miodu. Do plastra miodu przyczep pszczółkę delikatnie maczając ją w lukrze.