PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Owieczki

Owieczki z Babeczek Kopców kreta urozmaicą wielkanocny stół

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Owieczki

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
12 szt. cukierków "jajek"
24 szt. płatków migdałowych
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Przy pomocy polewy umocuj jajka wielkanocne jako głowy owieczek i mocno dociśnij. Przy pomocy wykałaczki zamoczonej w polewie narysuj półokrągłe oczy śpiącej owieczki. Po bokach głowy umieść płatki migdałów jako uszy owieczki. Na koniec przyczep owieczce prymulkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Owieczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1310kJ
313kcal
1524kJ
364kcal
Tłuszcz 18.24g 21.21g
Węglowodany 34.21g 39.78g
Białko 3.00g 3.49g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej