PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Nietoperze

Czekoladowe nietoperze na kopcowych babeczkach

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Nietoperze

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów (dużego)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
12 szt. ciastek czekoladowych "z dziurką"
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Z opakowania polewy odetnij niewielki rożek i narysuj na ciastkach po kilka czekoladowych pasków. Odstaw polewę żeby nieco przestygła, odetnij jeszcze kawałek rożka i na papierze do pieczenia nakładaj kleksy polewy w kształcie stożka, aby powstały buźki nietoperzy. Do każdego przyczep dwie perełki kolorowe jako oczy i odstaw do zastygnięcia. Ciasteczka z polewą delikatnie przekrój na pół w poprzek wzorów z czekolady, aby powstała para skrzydeł nietoperza. Skrzydła ułóż na babeczkach, delikatnie dociskając. Następnie zrób wgłębienie pomiędzy skrzydłami i przymocuj buźki przy pomocy polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Nietoperze

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1277 kJ
305 kcal
1520 kJ
363 kcal
Tłuszcz 18.50 g 22.02 g
Węglowodany 31.57 g 37.58 g
Białko 3.18 g 3.79 g