PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Nietoperze

Czekoladowe nietoperze na kopcowych babeczkach

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Nietoperze

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 szt. bananów (dużego)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
12 szt. ciastek czekoladowych "z dziurką"
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.

5

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Z opakowania polewy odetnij niewielki rożek i narysuj na ciastkach po kilka czekoladowych pasków. Odstaw polewę żeby nieco przestygła, odetnij jeszcze kawałek rożka i na papierze do pieczenia nakładaj kleksy polewy w kształcie stożka, aby powstały buźki nietoperzy. Do każdego przyczep dwie perełki kolorowe jako oczy i odstaw do zastygnięcia. Ciasteczka z polewą delikatnie przekrój na pół w poprzek wzorów z czekolady, aby powstała para skrzydeł nietoperza. Skrzydła ułóż na babeczkach, delikatnie dociskając. Następnie zrób wgłębienie pomiędzy skrzydłami i przymocuj buźki przy pomocy polewy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Nietoperze

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1277kJ
305kcal
1520kJ
363kcal
Tłuszcz 18.50g 22.02g
Węglowodany 31.57g 37.58g
Białko 3.18g 3.79g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej