PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Mumie

Czarne babeczki ze "straszną" dekoracją z lukru plastycznego

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Mumie

Babeczki:

1 opak. Babeczek czarnych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml mleka
100 ml oleju

Do dekoracji:

150 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
24 szt. cukierków "lentilek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  o 175 °C

Piekarnik gazowy:  o 175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 18 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 mm. Wytnij z niego wąskie paski (szerokości ok. 5 mm) i przyczep je do babeczek przy pomocy białego pisaka cukrowego jako bandaż. Zostaw wolny fragment na babeczce i przyczep cukierki (to będą oczy).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Mumie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1256kJ
300kcal
1570kJ
375kcal
Tłuszcz 12.60g 15.75g
Węglowodany 42.37g 52.97g
Białko 3.49g 4.36g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt