PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki gniazdka

Jogurtowe babeczki z kremem waniliowym i kwaśną posypką

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki gniazdka

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak. cukierków "jajek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

3

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu waniliowego i miksuj ok. 3 minuty. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Krem przełóż do szprycy z okrągłym otworem o śr. ok. 1 cm. Na brzeg każdej babeczki wyciśnij dwa okręgi kremu by powstało gniazdko.

4

Dekorowanie

Przed podaniem babeczki udekoruj posypką i jajeczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki gniazdka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1470 kJ
351 kcal
1323 kJ
316 kcal
Tłuszcz 13.39 g 12.06 g
Węglowodany 53.03 g 47.78 g
Białko 4.48 g 4.03 g