PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki gąsienice

Pyszne babeczki wiosenne ozdobione gąsienicami i kwiatkami z lukru plastycznego, perełek i pisaków cukrowych

12 porcji

średnie 100 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki gąsienice

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Lukry gotowe rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch babeczek pokryj lukrami. Odstaw do zastygnięcia. 1 opakowanie lukru plastycznego zagnieć dodając barwnik.

4

Kwiatki

Na delikatnie podsypanym cukrem pudrem blacie rozwałkuj na cienki placek kawałek lukru plastycznego białego. Foremkami do wycinania wykrawaj kwiatuszki różnej wielkości. Aby kwiatki nie były zupełnie płaskie układaj je w wytłaczance po jajkach wyłożonej folią aluminiową tak, aby płatki zagięły się do góry. Odłóż na kilka godzin do wysuszenia 
i utrwalenia kształtu. Gdy kwiatuszki wyschną, przy pomocy białego pisaka cukrowego przyklej na środku kolorowe perełki.

5

Gąsienica

Aby wykonać jedną gąsienicę, z zielonego lukru plastycznego ulep 6 kulek - z czego 1 dużą na głowę i 5 coraz mniejszych na tułów. Następnie kulki sklej ze sobą, zwilżając lekko wodą miejsce łączenia. Patyczkiem wykonaj wgłębienia na buźki, a pisakami cukrowym namaluj oczka i kropki na grzbiecie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki gąsienice

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1897kJ
453kcal
1553kJ
371kcal
Tłuszcz 11.72g 9.61g
Węglowodany 83.38g 68.34g
Białko 2.96g 2.43g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!