PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki gąsienice

Pyszne babeczki wiosenne ozdobione gąsienicami i kwiatkami z lukru plastycznego, perełek i pisaków cukrowych

12 porcji

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki gąsienice

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Lukry gotowe rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch babeczek pokryj lukrami. Odstaw do zastygnięcia. 1 opakowanie lukru plastycznego zagnieć dodając barwnik.

4

Kwiatki

Na delikatnie podsypanym cukrem pudrem blacie rozwałkuj na cienki placek kawałek lukru plastycznego białego. Foremkami do wycinania wykrawaj kwiatuszki różnej wielkości. Aby kwiatki nie były zupełnie płaskie układaj je w wytłaczance po jajkach wyłożonej folią aluminiową tak, aby płatki zagięły się do góry. Odłóż na kilka godzin do wysuszenia 
i utrwalenia kształtu. Gdy kwiatuszki wyschną, przy pomocy białego pisaka cukrowego przyklej na środku kolorowe perełki.

5

Gąsienica

Aby wykonać jedną gąsienicę, z zielonego lukru plastycznego ulep 6 kulek - z czego 1 dużą na głowę i 5 coraz mniejszych na tułów. Następnie kulki sklej ze sobą, zwilżając lekko wodą miejsce łączenia. Patyczkiem wykonaj wgłębienia na buźki, a pisakami cukrowym namaluj oczka i kropki na grzbiecie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki gąsienice

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1897 kJ
453 kcal
1553 kJ
371 kcal
Tłuszcz 11.72 g 9.61 g
Węglowodany 83.38 g 68.34 g
Białko 2.96 g 2.43 g