PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Słodka niespodzianka dla każdego

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
50 ml mleka
125 ml oleju

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
4 szt. truskawek
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem, stopniowo dodając śmietan-fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na każdą babeczkę.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Po jednym plasterku układaj na śmietanie. Każdą babeczkę udekoruj ażurkiem z czekolady i posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1671kJ
399kcal
1428kJ
341kcal
Tłuszcz 26.00g 22.22g
Węglowodany 37.04g 31.65g
Białko 4.65g 3.97g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej