PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Słodka niespodzianka dla każdego

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
50 ml mleka
125 ml oleju

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
4 szt. truskawek
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem, stopniowo dodając śmietan-fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na każdą babeczkę.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Po jednym plasterku układaj na śmietanie. Każdą babeczkę udekoruj ażurkiem z czekolady i posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1671 kJ
399 kcal
1428 kJ
341 kcal
Tłuszcz 26.00 g 22.22 g
Węglowodany 37.04 g 31.65 g
Białko 4.65 g 3.97 g