do przepisu Babeczki czekoladowe - Fantazja na zimę
1 opak. | Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera |
2 szt. | jajek |
100 ml | oleju |
100 ml | wody |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
2 opak. | Śmietan-fixu Dr. Oetkera |
3 łyżki | cukru pudru |
3 łyżki | kakao |
1 opak. | Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera |
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 17 - 20 min.
Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Zawartość torebki ze Śmietan-fixem wymieszaj z cukrem pudrem i kakao. Pod koniec ubijania zawartość torebki z masą wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę umieścić w szprycy lub woreczku z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na babeczki.
Babeczki udekruj śnieżynkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1453kJ 347kcal |
1373kJ 328kcal |
Tłuszcz | 22.73g | 21.44g |
Węglowodany | 31.88g | 30.07g |
Białko | 4.22g | 3.98g |