Wsparcie
Jeśli Twojego pytania nie ma na liście, napisz do nas.
Firma Dr. Oetker wywodzi się z Bielefeld, niedużego miasta w centralnych Niemczech. Tam właśnie w 1891 roku w swojej aptece przy Lutterstraße aptekarz Dr. August Oetker stworzył pierwszy proszek do pieczenia Backin, który dzięki gwarancji udanych wypieków podbił serca wszystkich pań domu w całej Europie. Następnie zostały stworzone kolejne produkty: budyń, galaretka, środki konserwujące, ale te były już produkowane w nowo wybudowanej fabryce.
Do dziś główna siedziba firmy Dr. Oetker i koncernu Oetker Gruppe znajduje się w Bielefeld.
Rodzina o nazwisku Oetker istniała i istnieje do dziś. Dr. August Oetker, aptekarz rzeczywiście w 1891 wynalazł proszek do pieczenia "Backin" i od tego zaczęła się produkcja wszystkich koncentratów spożywczych.
Dziś także firmą zarządzają członkowie rodziny Oetker, wnuki i prawnuki sławnego założyciela.
Firma Dr. Oetker otworzyła swoją pierwszą fabrykę w Polsce już w 1921 r. Fabryka ta mieści się do dnia dzisiejszego w Gdańsku Oliwie i produkuje prawie cały dostępny w ofercie asortyment produktów.
Ponadto w 2000 roku firma Dr. Oetker przejęła w 100% udziały w spółce Rigga, w której produkowana jest pizza mrożona: Guseppe, Feliciana, Ristorante oraz Rigga.
Skrót ten zaczerpnięty jest z języka niemieckiego, a w tym języku skrót tytułu naukowego zgodnie z zasadami ortografii piszemy z wielkiej litery oraz stawiamy kropkę.
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski i Unii Europejskiej.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu.
Produkty posiadające licencję Przekreślonego Kłosa (certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej) to:
• Budyń smak śmietankowy
• Budyń smak waniliowy
• Budyń smak czekoladowy
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak truskawkowy
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak malinowy
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak owoców leśnych
Po weryfikacji asortymentu uznano, że nie zawierają w swoim składzie glutenu i jego śladowych ilości również następujące produkty:
• Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
• Ekstrakty naturalne
• Pasta waniliowa Intense
• Aromaty w płynie
• Soda oczyszczona
• Kwas cytrynowy
• Drożdże suszone instant
• Żelatyna 20 g, 50 g oraz Żelatyna w listkach
• Barwniki spożywcze
• Dekoracje z czekolady
• Dekoracje z opłatka
• Polewy gotowe
• Lukry gotowe
• Pisaki cukrowe i żelowe oraz cukrowe o smaku czekolady i karmelu, Pisaki pastelowe, Pisak cukrowy Czarny, Minionkowe Pisaki, Pisak brokatowy czerwony
• Pianki Mini Marshmallows
• Posypka cukrowa
• Posypka smak czekoladowy
• Posypka biała
• Perełki błyszczące
• Śnieżynki cukrowe
• Konfetti
• Jednorożec
• Królewski Bal
• Ciasteczkowa Bajka
• Wesołe Oczka i Wesołe Minki
• Sosy deserowe
Niemniej jednak, do produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.
Wobec powyższego wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie, jednak możliwa jest jego obecność wynikająca z krzyżowego zanieczyszczenia. Jest to komunikowane poprzez podanie informacji pod listą składników: „Możliwa obecność GLUTENU”. Poniżej przedstawiamy listę produktów zawierających śladowe ilości glutenu:
• Cukier wanilinowy, Cukier wanilinowy Premium
• Cukier ze skórką pomarańczową, z wanilią
• Cukier brzozowy ksylitol
• Krem do karpatki 3 minuty
• Kremy do tortów i ciast
• Masy śmietanowe
• Przyprawa korzenna
• Sernix
• Śmietan-fix
• Sernik na zimno
• Lukier klasyczny biały
• Żelatyna-fix deserowa
• Żelatyna bulionowa
• Żelfixy
• Bita śmietana
• Budynie klasyczne
• Galaretka krystaliczna
• Galaretki owocowe
• Kisiele
• Słodka Chwila Budyń smak wanilia i śmietanka
• Słodka Chwila Kisiel
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców
• Słodka Chwila Aromatyczny Duet Kisiel z kawałkami owoców
• Słodka Chwila Owocowy Duet Kisiel z kawałkami owoców
• Słodka Chwila Mleczny Ryż
• Super Bohater
• Mała księżniczka
• Perełki srebrne
• Nocne niebo
• Perełki Muuusujące
• Magia Barw niebieska i pastelowa
• Minionkowe skarby
• Minionkowe zabawa
Informacje o zawartości alergenu w produkcie znajdują się na opakowaniu produktu, jak i na stronach produktowych na www.oetker.pl w zakładce Składniki.
Ciasta i desery Dr. Oetkera nie zawierają konserwantów, ponieważ są produkowane i sprzedawane w suchej postaci i nie wymagają środków konserwujących. W skład ciast i deserów wchodzą składniki, z których w tradycyjny sposób się je przygotowuje. Ich wyjątkowość polega na tym, że nie trzeba odmierzać cukru, mąki, proszku do pieczenia itp.
Pracujący w Serwisie Konsumenta specjaliści i miłośnicy żywności pieką i gotują smakołyki, przygotowane z dostępnych w ofercie Dr. Oetkera produktów. Każdy nowy przepis czy produkt, zanim zostanie przekazany Konsumentom, poddany jest wielu próbom i testom.
Być może macie problemy z wykonaniem ciasta drożdżowego, szukacie przepisu na puszysty biszkopt, czy smaczną konfiturę. Zadzwońcie do naszych pracowników, którzy z przyejemnością Wam w tym pomogą. Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 10-16. Pod numerem infolinii 585 111 001 wew. 1 (koszt zgodnie z cennikiem operatora) lub napiszcie do nas wiadomość na adres serwis@oetker.pl , nasi specjaliści chętnie udzielą Wam ciekawych porad.
Skrót HACCP oznacza Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (Hazard Analisis Critical Control Points). Jest to specjalny światowy system kontroli produkcji na wszystkich jej etapach począwszy od surowców i opakowań skończywszy na produktach gotowych, który zapewnia stałą i najwyższą jakość produkowanych produktów.
Produkty w proszku jak galaretki, kisiele czy budynie czasami są błędnie postrzegane jako produkty w 100% syntetyczne. Nie jest to prawda. Poznaj najważniejsze prawdy i mity o tej żywności:
Mit: Desery w proszku składają się głównie z konserwantów
Prawda:
Wszystkie desery w proszku oferowane przez Dr. Oetkera są produkowane bez konserwantów. Długi termin do spożycia wynika przede wszystkim z faktu, iż mamy do czynienia z produktami w proszku. Prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów w produktach o dużej zawartości suchej masy jest znikomo małe. Niebezpieczeństwo rozwoju bakterii pojawia się bowiem najczęściej w środowiskach o dużej wilgotności. Z tego też powodu nie ma potrzeby konserwowania naszych deserów chemicznie. Ponadto produkty Dr. Oetkera posiadają opakowania o dużej barierowości, zapewniające ochronę przed czynnikami zewnętrznymi (światło, wilgotność), dodatkowo umożliwiające przedłużenie daty ich przydatności do spożycia.
Mit: Każde E to chemia
Prawda:
Pojawiają się czasami opinie o podejrzanym działaniu lub szkodliwości składników E. Należy wiedzieć, iż nie wszystkie składniki oznaczone na opakowaniu jako E to konserwanty chemiczne. Wśród E mogą pojawić się środki syntetyczne, ale także i naturalne, spełniające różne funkcje, np. spulchniające (soda oczyszczona), zagęszczające (skrobia ziemniaczana modyfikowana), wzbogacające (kwas askorbinowy). Naturalnymi E, stosowanymi przez Dr. Oetkera, są m.in.:
E 330 – kwas cytrynowy, regulator kwasowości
E 407 – karageny otrzymywane z wodorostów, służące jako substancja zagęszczająca
E 153 – węgiel roślinny otrzymywany przez zwęglenie drewna, barwnik
E 160b – annato otrzymywane z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L., barwnik
E 163 – antocyjany otrzymywane m.in. ze skórek winogron, barwnik
E 322 – lecytyna uzyskiwana z oleju sojowego, naturalny emulgator
Pomysły na pieczenie, gotowanie i desery to nasza pasja – chcemy się nimi z Wami podzielić. Zapisz się bezpłatnie do naszego newslettera.