Flag

Malinowy leśny mech

24 porcji
Średni
30 min
Ciasto pełne smaków i kolorów, pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Naturalnie barwiona różowa bita śmietana dodaje zaskakującego kontrastu.
Leśny mech jest bardzo popularnym ciastem, którego głównym składnikiem jest zielony biszkopt zawdzięczający swoją barwę szpinakowi. Klasyczna propozycja z nowoczesnym twistem: warstwa malin w galaretce oraz różowa bita śmietana zawsze się sprawdzą. Koniecznie spróbuj i zaskocz swoich bliskich.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
 Sprawdź również przepis na Ciasto Leśny Mech z kremem z białej czekolady.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto szpinakowe
200 gszpinaku (świeżych liści)
30 mlsoku z cytryny
150 mloleju
4 szt.jajek
200 gcukru
250 gmąki pszennej
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Galaretka malinowa
2 opak.Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
700 mlwody (wrzącej)
400 gmalin
Krem
500 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Różowego Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Poncz
125 mlwody
1 łyżeczkacukru pudru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
Do dekoracji
30 gjeżyn
30 gborówek amerykańskich
40 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Różowego Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę wyłóż na samym spodzie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180°C grzałka góra dół.

2

Ciasto szpinakowe

Umyty i wysuszony szpinak zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem na zielony mus.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej mus szpinakowy i miksuj do połączenia. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  i mieszaj delikatnie. Ciasto przelej do formy o wym. 25 x 35 cm i wyrównaj powierzchnię.

3

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta zetnij wierzch. Nasącz ciasto ponczem.
Pokrusz ścięty wierzch ciasta i odstaw (do posypania na wierzch ciasta).

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Poncz

 Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem.

5

Galaretka

Galaretki rozpuść we wrzątku. Przestudź. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj owoce. Wyłóż na spód ciasta szpinakowego i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.

7

Dekorowanie

Masę posyp pokruszonym ciastem szpinakowym i udekoruj owocami.

Porady i wskazówki