Formę wyłóż na samym spodzie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180°C grzałka góra dół.
Umyty i wysuszony szpinak zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem na zielony mus.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej mus szpinakowy i miksuj do połączenia. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj delikatnie. Ciasto przelej do formy o wym. 25 x 35 cm i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta zetnij wierzch. Nasącz ciasto ponczem.
Pokrusz ścięty wierzch ciasta i odstaw (do posypania na wierzch ciasta).
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem.
Galaretki rozpuść we wrzątku. Przestudź. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj owoce. Wyłóż na spód ciasta szpinakowego i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix różowy Dr. Oetkera wymieszany wcześniej z cukrem pudrem oraz pastę waniliową. Ubij całość na sztywno. Wyłóż krem na galaretkę malinową i wyrównaj.
Masę posyp pokruszonym ciastem szpinakowym i udekoruj owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :30 minŚredni24 porcji