Flag

Śliwki pod kruszonką

4 porcje
Łatwy
20 min
Crumble ze śliwkami z dodatkiem cynamonu  - pyszny i znany deser w nowej, cynamonowej wersji!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Owoce
500 gśliwek węgierek bez pestek
1 łyżeczkacukru
0,5 łyżeczkicynamonu
Kruszonka
45 gmąki
3 łyżkipłatków owsianych
30 gmasła
2 łyżkicukru
0,5 łyżeczkicynamonu
2 łyżkiorzechów włoskich posiekanych
Masa śmietanowa
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z cukrem i cynamonem i rozłóż do czterech kokilek żaroodpornych.

2

Kruszonka

W miseczce zagnieć mąkę, płatki, masło, cukier, cynamon i orzechy na kruszonkę. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach.

3

Pieczenie

Kokilki wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia kruszonki.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Odstaw do lekkiego przestudzenia.

4

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na sztywno na najwyższych obrotach miksera.


Śliwki pod kruszonką podawaj jeszcze ciepłe z dodatkiem bitej śmietany lub śmietankowymi lodami.