PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Przygotowanie ciasta kruchego

Jak przygotować ciasto kruche?

Ciasto kruche najlepiej jest przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.
Ciasto kruche najlepiej jest we wstępnej fazie przygotowania, kiedy łączy się masło z mąką, siekać nożem, a dopiero później szybko wyrobić ręką. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto będzie za miękkie.
Do rozwałkowania ciasta zarówno blat, jak i wałek należy oprószyć mąką.