PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pieczenie biszkoptu

Jak należy piec biszkopt?

Przy pieczeniu biszkoptu nie natłuszcza się boków tortownicy – należy natłuścić tylko dno tortownicy i wysypać je mąką lub należy wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
Biszkopt powinien być pieczony natychmiast po przygotowaniu, aby masa nie opadła. Dlatego odpowiednio wcześniej należy nagrzać piekarnik i przygotować tortownicę.
Ciasto biszkoptowe należy od razu piec, ponieważ ma ono dużo pęcherzyków powietrza wprowadzonych podczas miksowania. Przy dłuższym pozostawieniu ciasta bez pieczenia mogłoby ono opaść.
Upieczony biszkopt dobrze jest pozostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.