PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką

Czy można stosować zamrożone owoce do ciasta z galaretką?

Do ciast z owocami i galaretką możemy używać również owoców mrożonych (np. truskawek). Owoców nie rozmrażamy, tylko zamrożone układamy na cieście i zalewamy zimną galaretką. Dzięki temu galaretka szybko stężeje, a owoce nie zrobią się miękkie.
Galaretkę na ciasto należy wylewać lekko tężejącą, a nie płynną (żeby nie spłynęła na dół). Należy jednak uważać, żeby galaretka za mocno nie stężała (wtedy nie wyleje się na ciasto równą warstwą). Jeżeli galaretka stężeje już za mocno, należy ją podgrzać i lekko rozpuścić, a następnie tężejącą wylać na ciasto.