PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ziołowy odrywany chlebek

Puszysty i delikatny odrywaniec z aromatycznymi ziołami i serem

ok. 12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ziołowy odrywany chlebek

Składniki:

450 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szt. jajek
100 ml mleka (ciepłego)
100 ml wody (ciepłej)
60 g masła (rozpuszczonego)

Pasta ziołowa:

1 pęczek natka pietruszki
150 g masła (rozpuszczonego)
2 ząbki czosnku
100 g sera Cheddar lub innego twardego sera
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj jajka, mleko z wodą i masłem. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

2

Pasta ziołowa

Natkę pietruszki zblenduj z rozpuszczonym masłem i posiekanym czosnkiem. Ser zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z pozostałymi składnikami, przypraw do smaku.

3

Formowanie

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. Nastepnie ciasto potnij na 6 prostokątów, posmaruj nadzieniem każdy z nich i ułóż jeden na drugim. Przełożony prostokąt podziel na 6 małych prostokątów i ułóż pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około 1/2 h do ponownego wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ziołowy odrywany chlebek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1327 kJ
317 kcal
1398 kJ
334 kcal
Tłuszcz 18.91 g 19.91 g
Węglowodany 29.56 g 31.12 g
Białko 8.27 g 8.71 g