PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort kajmakowy

Wykwintny tort z masą kajmakową, czekoladą i orzechami

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort kajmakowy

Ciasto:

4 szt. jajek
8 łyżek mąki
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

250 g serka mascarpone
200 g kajmaku masy krówkowej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do nasączenia:

150 ml herbaty (słabej, lekko osłodzonej)

Polewa:

1 tabliczka czekolady deserowej
8 - 9 łyżek śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

Wystudzony biszkopt podziel na trzy blaty. Krążki biszkoptu nasącz herbatą. Krem kajmakowy podziel na trzy części. Krem nałóż na każdy krążek ciasta. Krążki złóż razem, a następnie posmaruj górę i boki ciasta. Tort odstaw do schłodzenia w lodówce.

4

Dekorowanie

Cukier puder rozpuść w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstaw z ognia, wsyp orzechy i szybko wymieszaj razem z cukrem. Wyłóż na talerz, po ostygnięciu porozdzielaj na kawałki. Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka, dodaj śmietankę, rozpuść na małym ogniu, lekko schłodź, następnie wylej na środek ciasta i szybko rozsmaruj. Wierzch tortu posyp orzechami, ponownie wstaw do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort kajmakowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1495 kJ
357 kcal
1256 kJ
300 kcal
Tłuszcz 25.37 g 21.32 g
Węglowodany 26.60 g 22.35 g
Białko 6.58 g 5.53 g