do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką
6 szt. | jajek |
200 g | cukru |
70 g | mąki |
30 g | mąki ziemniaczanej |
4 łyżki | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
400 ml | wody |
1 opak. | Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera |
300 g | wiśni (drylowanych, świeżych lub mrożonych) |
100 ml | wiśniówki |
100 g | czekolady gorzkiej |
250 g | serka mascarpone |
300 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
45 g | cukru pudru |
100 g | czekolady gorzkiej |
100 ml | śmietanki 30% tł. |
50 g | konfitury wiśniowej |
1 opak. | Nocnego Nieba Dr. Oetkera |
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 części.
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw galaretkę do wystudzenia.
Czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do serka mascarpone i dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i delikatnie wmieszaj ją do masy czekoladowej. Krem włóż do lodówki na czas przygotowania tortu.
Blaty nasącz ponczem. Na pierwszym blacie rozłóż tężejącą galaretkę z wiśniami, przykryj ją drugim blatem. Rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta za pomocą szpatułki. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 h.
Czekoladę pokrój na kawałki i umieść ją razem ze śmietanką w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) polewą udekoruj ciasto wylewając ją na środek ciasta i delikatnie rozprowadzając łyżką na boki. Ułóż na niej kilka wiśni i udekoruj posypką. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2165
kJ
517 kcal |
1001
kJ
239 kcal |
Tłuszcz | 27.73 g | 12.84 g |
Węglowodany | 52.77 g | 24.43 g |
Białko | 9.17 g | 4.24 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.