Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Czekoladowy biszkopt przełozony galaretką z wiśniami i kremem czekoladowym

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Biszkopt:

6 szt. jajek
200 g cukru
70 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Galaretka:

400 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
300 g wiśni (drylowanych, świeżych lub mrożonych)

Poncz:

100 ml wiśniówki

Krem:

100 g czekolady gorzkiej
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
45 g cukru pudru

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
50 g konfitury wiśniowej
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 części.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw galaretkę do wystudzenia.

4

Krem

Czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do serka mascarpone i dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i delikatnie wmieszaj ją do masy czekoladowej. Krem włóż do lodówki na czas przygotowania tortu.

5

Przełożenie

Blaty nasącz ponczem. Na pierwszym blacie rozłóż tężejącą galaretkę z wiśniami, przykryj ją drugim blatem. Rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta za pomocą szpatułki. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 h.

6

Dekorowanie

Czekoladę pokrój na kawałki i umieść ją razem ze śmietanką w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) polewą udekoruj ciasto wylewając ją na środek ciasta i delikatnie rozprowadzając łyżką na boki. Ułóż na niej kilka wiśni i udekoruj posypką. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2169 kJ
518 kcal
1009 kJ
241 kcal
Tłuszcz 27.99 g 13.02 g
Węglowodany 54.12 g 25.17 g
Białko 8.65 g 4.02 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne