PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Czekoladowy biszkopt przełozony galaretką z wiśniami i kremem czekoladowym

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Biszkopt:

6 szt. jajek
200 g cukru
70 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Galaretka:

400 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
300 g wiśni (drylowanych, świeżych lub mrożonych)

Poncz:

100 ml wiśniówki

Krem:

100 g czekolady gorzkiej
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
45 g cukru pudru

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
50 g konfitury wiśniowej
1 opak. Złota i Czerni Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 części.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw galaretkę do wystudzenia.

4

Krem

Czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do serka mascarpone i dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i delikatnie wmieszaj ją do masy czekoladowej. Krem włóż do lodówki na czas przygotowania tortu.

5

Przełożenie

Blaty nasącz ponczem. Na pierwszym blacie rozłóż tężejącą galaretkę z wiśniami, przykryj ją drugim blatem. Rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta za pomocą szpatułki. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 h.

6

Dekorowanie

Czekoladę pokrój na kawałki i umieść ją razem ze śmietanką w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) polewą udekoruj ciasto wylewając ją na środek ciasta i delikatnie rozprowadzając łyżką na boki. Ułóż na niej kilka wiśni i udekoruj posypką. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2211 kJ
528 kcal
1017 kJ
243 kcal
Tłuszcz 28.10 g 12.95 g
Węglowodany 56.27 g 25.93 g
Białko 8.66 g 3.99 g