PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Czekoladowy biszkopt przełozony galaretką z wiśniami i kremem czekoladowym

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

Biszkopt:

6 szt. jajek
200 g cukru
70 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Galaretka:

400 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
300 g wiśni (drylowanych, świeżych lub mrożonych)

Poncz:

100 ml wiśniówki

Krem:

100 g czekolady gorzkiej
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
45 g cukru pudru

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.
50 g konfitury wiśniowej
1 opak. Złota i Czerni Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do tortownicy i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 części.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw galaretkę do wystudzenia.

4

Krem

Czekoladę posiekaj i rozpuść ją w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę dodawaj partiami do serka mascarpone i dobrze wymieszaj mikserem. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i delikatnie wmieszaj ją do masy czekoladowej. Krem włóż do lodówki na czas przygotowania tortu.

5

Przełożenie

Blaty nasącz ponczem. Na pierwszym blacie rozłóż tężejącą galaretkę z wiśniami, przykryj ją drugim blatem. Rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta za pomocą szpatułki. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 h.

6

Dekorowanie

Czekoladę pokrój na kawałki i umieść ją razem ze śmietanką w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) polewą udekoruj ciasto wylewając ją na środek ciasta i delikatnie rozprowadzając łyżką na boki. Ułóż na niej kilka wiśni i udekoruj posypką. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z wiśniami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2211kJ
528kcal
1017kJ
243kcal
Tłuszcz 28.10g 12.95g
Węglowodany 56.27g 25.93g
Białko 8.66g 3.99g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej