PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik łasucha

Pyszne, czekoladowe ciasto przełożone kremem waniliowym.

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik łasucha

Ciasto:

5 szt. jajek
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
5 - 10 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
150 g mąki
0,5 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
4 łyżki rumu (do nasączenia)

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
100 g masła

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć na pulchną masę z 2/3 cukru pudru, cukrem wanilinowym, aromatem i 3 łyżkami gorącej wody. Białka ubić, z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, kakao, przesiać przez sito, dodać do masy. Blachę (23 x 39 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wtawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Wystudzone ciasto, przekroić na 2 równe paski, nasączyć rumem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Krem nałożyć na jedną połowę ciasta, przykryć drugim paskiem ciasta.

4

Dekorowanie

Polewy czekoladowe rozpuścić w kąpielo wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wyciskać polewy na wierzchu tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik łasucha

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1691kJ
404kcal
1361kJ
325kcal
Tłuszcz 21.87g 17.64g
Węglowodany 44.52g 35.90g
Białko 6.96g 5.61g