PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik łasucha

Pyszne, czekoladowe ciasto przełożone kremem waniliowym.

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik łasucha

Ciasto:

5 szt. jajek
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
5 - 10 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
150 g mąki
0,5 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
4 łyżki rumu (do nasączenia)

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
100 g masła

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć na pulchną masę z 2/3 cukru pudru, cukrem wanilinowym, aromatem i 3 łyżkami gorącej wody. Białka ubić, z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, kakao, przesiać przez sito, dodać do masy. Blachę (23 x 39 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wtawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Wystudzone ciasto, przekroić na 2 równe paski, nasączyć rumem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Krem nałożyć na jedną połowę ciasta, przykryć drugim paskiem ciasta.

4

Dekorowanie

Polewy czekoladowe rozpuścić w kąpielo wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wyciskać polewy na wierzchu tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik łasucha

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1691kJ
404kcal
1361kJ
325kcal
Tłuszcz 21.87g 17.64g
Węglowodany 44.52g 35.90g
Białko 6.96g 5.61g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej