Flag

Torcik łasucha

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Pyszne, czekoladowe ciasto przełożone kremem waniliowym.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
150 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 łyżkiwody (gorącej)
5 - 10 kropliAromatu rumowego Dr. Oetkera
150 gmąki
0,5 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczkakakao
4 łyżkirumu (do nasączenia)
Krem
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlmleka
100 gmasła
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć na pulchną masę z 2/3 cukru pudru, cukrem wanilinowym, aromatem i 3 łyżkami gorącej wody. Białka ubić, z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, kakao, przesiać przez sito, dodać do masy. Blachę (23 x 39 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wtawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Wystudzone ciasto, przekroić na 2 równe paski, nasączyć rumem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Krem nałożyć na jedną połowę ciasta, przykryć drugim paskiem ciasta.

4

Dekorowanie

Polewy czekoladowe rozpuścić w kąpielo wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wyciskać polewy na wierzchu tortu.