Flag

Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą

12 porcji
Średni
180 min
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
280 gmąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
160 gmasła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
2 szt.jajek
60 gcukru (plus dodatkowa ilość do posypania ciasta)
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 gorzechów włoskich łuskanych
800 - 850 gjabłek (bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki)
50 grodzynek
50 gżurawiny suszonej
40 gmiodu (płynnego)
20 gskrobi ziemniaczanej
2 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, 1 jajko, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na blat, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na ok. 1 godz.

2

Nagrzej piekarnik do temp. 200°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw. 

3

Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Odkrój ⅓ ciasta, zawiń w folię i odstaw do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkuj (grubość 3-4 mm) i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustaw niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piecz 10 min (200°C), następnie zdejmij papier do pieczenia i obciążniki. Ciasto piecz kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

4

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy, rozdrobnij 1 s/obr. 6

5
Picture - Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą krok 5.1
Picture - Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą krok 5.2
Picture - Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą krok 5.3

Dodaj jabłka, rodzynki, żurawinę, miód, skrobię i przyprawę korzenną, rozdrobnij przy pomocy kopystki 7-8 s/obr. 4. Jabłka przełóż na podpieczony spód i wyrównaj kopystką. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, foremką w kształcie choinki wycinaj ciasteczka i ułóż je na wierzchu szarlotki (ciasteczka mogą nachodzić na siebie). Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta, posyp cukrem. Szarlotkę włóż do piekarnika i od razu obniż temp. do 180°C. Piecz 50 min (180°C). Świąteczną szarlotkę podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C