Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą

Świąteczna szarlotka z korzenną nutą w Thermomix®

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą

Ciasto:

280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
160 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
2 szt. jajek
60 g cukru (plus dodatkowa ilość do posypania ciasta)
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 g orzechów włoskich (łuskane)
800 - 850 g jabłek (bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki)
50 g rodzynek
50 g żurawiny suszonej
40 g miodu (płynnego)
20 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, 1 jajko, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na blat, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na ok. 1 godz.

2

Nagrzej piekarnik do temp. 200°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw. 

3

Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Odkrój ⅓ ciasta, zawiń w folię i odstaw do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkuj (grubość 3-4 mm) i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustaw niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piecz 10 min (200°C), następnie zdejmij papier do pieczenia i obciążniki. Ciasto piecz kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: 10 min.

4

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż orzechy, rozdrobnij 1 s/obr. 6

5

Dodaj jabłka, rodzynki, żurawinę, miód, skrobię i przyprawę korzenną, rozdrobnij przy pomocy kopystki 7-8 s/obr. 4. Jabłka przełóż na podpieczony spód i wyrównaj kopystką. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, foremką w kształcie choinki wycinaj ciasteczka i ułóż je na wierzchu szarlotki (ciasteczka mogą nachodzić na siebie). Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta, posyp cukrem. Szarlotkę włóż do piekarnika i od razu obniż temp. do 180°C. Piecz 50 min (180°C). Świąteczną szarlotkę podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1336 kJ
319 kcal
955 kJ
228 kcal
Tłuszcz 15.26 g 10.90 g
Węglowodany 42.86 g 30.62 g
Białko 4.88 g 3.49 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.