PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Krucha, maślana, po prostu pyszna

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła
1 szt. jajek
40 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

50 g jeżyn
50 g borówek amerykańskich
50 g malin
50 g truskawek
6 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto owiń na wałek i ostrożnie przełóż na przygotowaną formę. Wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwaj spód widelcem i obciąż, przykrywają papierem do pieczenia z suchą fasolą lub ryżem.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180, zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 5 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Połowę masy rozprowadź równą warstwą na spodzie tarty. Drugą połowę nałóż wokół rantu tarty, używając dwóch łyżek do formowania owalnych kształtów.

5

Dekorowanie

Wnętrze tarty wypełnij owocami. Udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1068kJ
255kcal
1160kJ
277kcal
Tłuszcz 17.53g 19.05g
Węglowodany 22.68g 24.65g
Białko 3.31g 3.60g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej