PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Krucha, maślana, po prostu pyszna

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Ciasto kruche:

200 g mąki
100 g masła
1 szt. jajek
40 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
70 g mieszanki owoców mrożonych (leśnych)
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

50 g jeżyn
50 g borówek amerykańskich
50 g malin
50 g truskawek
6 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder i jajko. Zagnieć wszystkie składniki i uformuj kulę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dodaj trochę mąki.

2

Chłodzenie

Kulę z ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto owiń na wałek i ostrożnie przełóż na przygotowaną formę. Wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: 30 min.

3

Pieczenie

Przed wstawieniem do piekarnika ponakłuwaj spód widelcem i obciąż, przykrywają papierem do pieczenia z suchą fasolą lub ryżem.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180, zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 5 minut na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej, rozmrożone owoce i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Połowę masy rozprowadź równą warstwą na spodzie tarty. Drugą połowę nałóż wokół rantu tarty, używając dwóch łyżek do formowania owalnych kształtów.

5

Dekorowanie

Wnętrze tarty wypełnij owocami. Udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1068 kJ
255 kcal
1160 kJ
277 kcal
Tłuszcz 17.53 g 19.05 g
Węglowodany 22.68 g 24.65 g
Białko 3.31 g 3.60 g