Flag

Świąteczne Pierniczki - korony z imionami

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Spersonalizowane Pierniczki? Nic prostszego – z Pierniczkami i Pisakami Dr. Oetkera możesz stworzyć piękne ciastka z imionami 🎄
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zdjęcia są inspiracją, kolory lukrów i dekoracji można używać w dowolnym, ulubionym zestawieniu.
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Jednorożca Dr. Oetkera
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Jednorożca Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

3

Dekorowanie

Wersja 1:
Gotowe lukry* przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetek przelej do rękawów cukierniczych lub foliowych woreczków, co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.

Wersja 2:
Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na pierniczki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na pierniczkach.

Delikatnie wyciskając lukier narysuj obrys korony wybranym kolorem, następnie je wypełnij. Perełkami cukrowymi, Perełkami Musssującymi i posypkami z listy udekoruj korony - najlepiej zrobić to zanim lukier całkowicie zastygnie.

*Możesz także użyć Lukier Klasyczny biały Dr. Oetkera i zabarwić go na wybrane kolory, używając barwników spożywczych. 

Porady i wskazówki

  • Zdjęcia są inspiracją, kolory lukrów i dekoracji można używać w dowolnym, ulubionym zestawieniu.
  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.