PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik piernikowy

Pyszny sernik na piernikowym spodzie

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik piernikowy

Spód:

180 g herbatników
1 łyżka kakao
1 łyżka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
120 g masła

Masa serowa:

200 g masła (miękkiego)
280 g cukru
1000 g twarogu
6 szt. jajek
2 łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki powideł śliwkowych
50 g czekolady mlecznej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami, kakao i przyprawą korzenną. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do 160˚C. Masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem, następnie dodawaj stopniowo twaróg, jajka, przyprawę korzenną, ekstrakt oraz Sernix. Wszystkie składniki zmiksuj. Masę sernikową przelej na schłodzony w lodówce spód z ciasteczek.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Po upieczeniu sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

4

Dekorowanie

Powidła oraz połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników. Polewę przełóż na sernik i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik piernikowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2307kJ
551kcal
1172kJ
280kcal
Tłuszcz 28.80g 14.62g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g