PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik kajmakowy z orzeszkami

Kremowy i delikatny sernik z kajmakiem i solonymi orzeszkami ziemnymi

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik kajmakowy z orzeszkami

Spód:

120 g mąki
30 g cukru pudru
70 g masła (zimnego)
1 szt. żółtek
1 łyżeczka kakao
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka wody

Masa serowa:

1000 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
4 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

250 g kajmaku masy krówkowej
50 g orzeszków ziemnych solonych
30 g czekolady deserowej (6 kostek)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć razem na jednolite ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na ok 30-40 min.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

3

Przygotowanie masy serowej

Wszystkie składniki na masę serową umieść w większym naczyniu i zmiksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.

4

Pieczenie

Brzegi formy z upieczonym spodem wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niej masę serową i wyrównaj.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.

5

Dekorowanie

Po wystudzeniu wierzch sernika posmaruj równomiernie masą kajmakową i posyp orzeszkami. Następnie rozpuść kilka kostek czekolady i udekoruj nią sernik robiąc cienkie paseczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik kajmakowy z orzeszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1721 kJ
411 kcal
946 kJ
226 kcal
Tłuszcz 15.91 g 8.74 g
Węglowodany 43.40 g 23.85 g
Białko 23.27 g 12.79 g