PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik kajmakowy z orzeszkami

Kremowy i delikatny sernik z kajmakiem i solonymi orzeszkami ziemnymi

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik kajmakowy z orzeszkami

Spód:

120 g mąki
30 g cukru pudru
70 g masła (zimnego)
1 szt. żółtek
1 łyżeczka kakao
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka wody

Masa serowa:

1000 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
4 szt. jajek
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

250 g kajmaku masy krówkowej
50 g orzeszków ziemnych solonych
30 g czekolady deserowej (6 kostek)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć razem na jednolite ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na ok 30-40 min.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

3

Przygotowanie masy serowej

Wszystkie składniki na masę serową umieść w większym naczyniu i zmiksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.

4

Pieczenie

Brzegi formy z upieczonym spodem wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niej masę serową i wyrównaj.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.

5

Dekorowanie

Po wystudzeniu wierzch sernika posmaruj równomiernie masą kajmakową i posyp orzeszkami. Następnie rozpuść kilka kostek czekolady i udekoruj nią sernik robiąc cienkie paseczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik kajmakowy z orzeszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1721kJ
411kcal
946kJ
226kcal
Tłuszcz 15.91g 8.74g
Węglowodany 43.40g 23.85g
Białko 23.27g 12.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!